Vägbeskrivning
Revbenssteken ska ha ett fint lager fett på toppen. Torka den med hushållspapper.
Sätt ett platt bakställ i en ugnsform som är tillräckligt stor för att passa köttet. Lägg grovhackad lök på bakstället och runt omkring (har du inget bakställ, lägg köttet direkt på löken).
Lägg köttet i en stekpanna och pensla med olivolja. Strö över vegeta, rikligt med nymalen svartpeppar, rosmarin och timjan.
Gnid in kryddorna med händerna. Täck med plastfolie och låt marinera över natten (minst åtta timmar) i kylen.
Ta ut steken ur kylen minst två timmar före gräddningen för att värmas till rumstemperatur. Värm ugnen till 200°c och sätt in köttet.
Efter 30 minuter i ugnen, täck med vatten (200 ml). Efter 30 minuter, vänd för att få gyllenbrun färg på andra sidan.
Sänk ugnstemperaturen till 180°c (efter 1 timmes gräddning) och grädda i ytterligare 60-90 minuter.
Täck med vatten för att inte torka ut ugnsformen. Du kan täcka toppen med folie så att den inte bränns.
För blomkålspurén: dela blomkålen i buketter, tillsätt vitlök, Vegeta, peppar och häll vattnet. Koka på låg värme i cirka 15 minuter, eller tills blomkålen är mjuk.
Häll av och mixa tillsammans med vitlöken med stavmixer för att få en puré.
Tillsätt smör, salt och peppar efter smak.
Sila under tiden steksaften och servera till steken.
Tips
När den är gräddad, lägg steken på en skärbräda, täck lätt med aluminiumfolie och låt stå i 15 till 20 minuter.
Ingredienser
1 Fläskkarré Med Ben (Ca 2 Kg)
3 Lökar
1 Msk Vegeta Allkrydda
Svartpeppar
1/4 Tsk Rosmarin
½ Tsk Timjan
2 Msk Olivolja
Tillbehör
1 Medelstor Blomkål
4-6 Vitlöksklyftor
2 Tsk Vegeta Allkrydda
2-3 En Nypa Svartpeppar
2 Msk Smör